Skandinaviska Glassystem

Tongivande arkitektur
skandinaviska_glassystem

Swedbanks nya huvudkontor frontar med aluminium

Närmare 15 000 kvadratmeter glasfasad kommer att pryda Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg, med plats för 2 500 medarbetare. Skandinaviska Glassystem svarar för glaselementen och ProfilGruppen levererar de profiler som glasen är infattade i.

Swedbanks nya huvudkontor blir ännu ett landmärke där Skandinaviska Glassystem och ProfilGruppen samarbetar. Byggherre för projektet är Humlegården Fastigheter och byggnaden har ritats av den danska arkitektfirman 3XN.
– Vi har samarbetat med Skandinaviska Glassystem i ett flertal objekt av landmärkeskaraktär. Exempel på sådana är SaxoBank, Bella Hotell, Victoria Tower, Allershuset samt Industriens Hus som samtliga är byggda med hjälp av profiler från ProfilGruppen. Swedbankprojektet innehåller såväl många profiltvärsnitt som modulvis tillverkning, berättar Jonathan Magnusson, Key Account Manager på ProfilGruppen.

Dubbelskalig fasad

Swedbank har höga ambitioner på design och funktionalitet för sitt nya huvudkontor. Det gäller inte minst på utformningen av glasfasaden, som till betydande del är dubbelskalig med inkluderade solskyddsgardiner vilket också får konsekvenser för aluminiumprofilerna. Många är unika, med många detaljer dessutom. Det är en betydande affär, som ställer krav på både produktionsplanering och smarta logistiklösningar under det dryga år som byggarbetet pågår.

Anna-Lena Gustafsson, back office, och Jonathan Magnusson, Key Account Manager, på ProfilGruppen:
Vilka utmaningar gav Skandinaviska Glassystem er?
För oss var det främst två delar – att optimera profilerna så att de uppfyllde kraven på design och montage. Den andra utmaningen var att se till produktionen blev så effektiv som möjligt och att logistiken ända fram till montaget fungerade.

Var det något som var extra svårt i projektet?
Specifikt kan man säga att utmaningen ligger i att hitta flexibla lösningar och följsam hantering för såväl samordnad logistik som tillverkning. Men det är vi vana vid från tidigare samarbeten.